Entusiastgrupper kör ofta på Gotland Ring

Gotland Ring är en av världens mest krävande och spännande banprofiler, tycker flera racingstjärnor, inklusive flera världsmästare olika klasser inom motorsport.

Gotland Ring med sin varierande topografi, kuperade blinda krön och varierande doseringar har snabbt blivit populär, inte minst bland motorcyklister.

Banan är som ett mini-Nürburgring (och då syftar man till den legendariska gamla Nordslingan i Eiffel-bergen, inte den tråkiga Grand Prix-banan), men säker och modern där förarna känner sig trygga.

Entusiastgrupper kör ofta på Gotland Ring, till exempel Actionpics, har kört på banan under alla tio år som banan existerat.

– Banan är klart häftigast i Sverige, säger Marcus Ladarp på företaget Actionpics & Trackdays som är en av de som arrangerar körning med motorcyklar på Gotland Ring.

– Banan är tekniskt krävande med sina många kurvor samtidigt som den håller en utomordentlig kvalité och säkerhetsstandard; alla andra banor i Sverige är ju byggda på 60- och 70-talet.

Actionpics är en av flera entusiastgrupper som kommer årligen till Gotland Ring – till och med två gånger om året, totalt sex dagar. Även SMC (Sveriges motorcyklister) och mc-polisen använder Gotland Ring reguljärt för att träna efter vinteruppehållet.

– Det är säkrare att köra på Gotland Ring än ute i trafiken, menar Alec Arho Havrén. Här finns ingen mötande trafik, banan är 12-21 meter bred med stora avåkningszoner och det finns inga diken, lyktstolpar och träd längs sidan av vägen.

Några gånger om året så är det GRC, Gentlemen Racing Club, som kör på banan.

– Vi arrangerar bankörningsdagar på racingbanor i Sverige för den som vill prova sin bil på en racingbana, berättar Erik Jirhall som även han framhåller Gotland Rings höga kvalité.

– Hos oss får man testa gränserna för sig själv och sin bil under lagliga och säkra omständigheter i stället för att riskera körkort och medtrafikanter genom att busköra på vanliga landsvägar.

GRC-körningen senast var ett mindre event, men ofta kommer det över 100-150 bilar eller motorcyklar på färjan för att få köra på Gotland Ring. Även dessa entusiastevenemang skapar en betydelsefull kommers på ön. Störst effekt har dock de större företagsevenemangen och internationella lanseringarna för bil- och däckstillverkare, med flera.

– Gotland Ring har genererat många hotellnätter, restaurangbesök, underleverantörsköp och övrig servicenäring på Gotland, säger initiativtagaren och delägaren Alec Arho Havrén.

Tagged with: , ,